RECEPT
Smaker från Grytsberg
Kräftskagen
Grytsbergs kräftskagen med smak av lagrad ost och rostad kummin, serveras på rågbröd samt krispiga rädisor, örter och skott från trädgården
- 750 g kräftstjärtar
- 2 dl majonnäs
- 3 msk hackad dill
- 2 dl grovriven lagrad ost
- 1 msk rostad mald kummin
- Saft av ½ citron
- Salt och peppar
Grovhacka kräftstjärtarna och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Majonnäs
- 40 g äggula
- 1 msk vinäger
- 1 msk dijonsenap
- 4 dl rapsolja
- Salt och peppar
Vispa äggula, vinäger och dijonsenap i en blandare. Häll en tunn stråle me olja ner i äggulan under vispning, väldigt försiktigt i början så majonnäsen inte spricker. Smaka av med salt och peppar
Rågbröd
- 50 g vetekross
- 50 g rågkross
- 50 g solroskärnor
- 50 g pumpakärnor
- 2,5 dl kokande vatten
- 6 dl filmjölk
- 1 dl mörk sirap
- 140 g grovt rågmjöl
- 300 g vetemjöl special
- 60 g russin
- ½ tsk malt fänkålsfrö 2
- 5 g bikarbonat
- 10 g salt
Blanda vetekross, rågkross, solroskärnor och pumpakärnor med det kokande vattnet. Rör runt och låt stå och svalna. Blanda väl samman med övriga ingredienser och häll smeten i en smord limpform. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter. Prova med sticka så brödet är klart.
Rostad Kummin
Rosta kumminfrön i en torr stekpanna tills det börjar knäppa i dem. Låt fröna svalna och mixa sedan i kryddkvarn.
KRISPIGA RÄDISOR, ÖRTER & SKOTT FRÅN TRÄDGÅRDEN
- 4 st Rädisor
- 2 kvistar dill
- 4 kvistar vattenkrasse
- 20g löjrom
- 1 st Citron
Blanda en sallad av de skott och örter samt tunt hyvlade rädisor & avsluta med en klick löjrom och dill på toppen av varje skagen. Skär klyftor av citronen och lägg intill på tallriken.